Ο τυφώνας Sandy και η αντιπλυμμηρική οχύρωση των πόλεων.

Ο τυφώνας Sandy πέρασε. Πιο ήρεμα απ’ ό,τι τον περιγράψανε στις ειδήσεις, αλλά φουριόζος nevertheless.  Με αφορμή αυτόν λοιπόν, ο επιστημονικός κόσμος έχει κινητοποιηθεί και ενημέρωνει πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης. Αν το δεις αντικειμενικά το θέμα, λέει, η Νέα Υόρκη δεν είναι και το ιδανικότερο μέρος για να στοιβάξεις 20 εκατομμύρια ανθρώπους, από γεωγραφική άποψη. Και πέρα από τους τυφώνες δηλαδή, σήμερα που έχουμε σίγουρη την επικείμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας (ένα μέτρο έως το 2100), μην πας να ανοίξεις σπιτικό πλάι στον Ατλαντικό.

Κάτι τέτοια δεν μας έχουν σταματήσει στο παρελθόν όμως. Θα τα βάλουμε κάτω, άνθρωποι έξυπνοι και ικανοί θα επεξεργαστούν το θέμα, υπάρχουσα γνώση θα αξιοποιηθεί, νέα γνώση θα προκύψει, και θα κάνουμε αυτό που arguably κάνουμε καλύτερα σαν είδος: παρεμβάσεις στη φύση.

Με αφορμή την παραπάνω είδηση (από εδώ), έριξα μια ματιά σε άλλες παρόμοιου τύπου παρεμβάσεις που έχουμε στο ιστορικό μας. Προφανές παράδειγμα βεβαίως η Ολλανδία:

Image

Οι μπλε γραμμές στο χάρτη είναι ένα περίπλοκο σύμπλεγμα φραγμάτων, αντλιών και άλλων διατάξεων που στήθηκε μετά την πλυμμήρα του 1953, όταν έχασαν τη ζωή τους 1800 άνθρωποι. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου και από ελικόπτερο φαίνεται πιο μεγαλόπρεπο:

Στη Νέα Υόρκη ωστόσο δε νομίζω να χρειάζεται κάτι τόσο μεγάλο. Σίγουρα πάντως θα είναι πιο περίπλοκο από το συνεχές φράγμα μήκους 25 χιλιομέτρων που προστατεύει την Αγία Πετρούπολη.

Image

Είμαι περίεργος τι θα σκαρφιστούν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s