Μια ιστορία για την προϊστορία.

Όλα ξεκίνησαν με ένα σημερινό άρθρο στο ΒΗΜΑScience για μια καινούρια έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature. Βρέθηκαν καινούρια προϊστορικά όπλα, και αυτό αναπόφευκτα αλλάζει το υπάρχον χρονοδιάγραμμα. Σίγουρα θα ρίξω και μια πιο διεξοδική ματιά στις σχετικές ειδήσεις, αλλά προς το παρόν το κείμενο στάθηκε αφορμή να χαζέψω λίγο στη Wikipedia τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για τα τελευταία 200.000 χρόνια του ανθρώπου πάνω στη Γη.

Βέβαια, ο ακριβής λόγος που άρχισα να τα κοιτάω αυτά ήταν για να βάλω την καινούρια είδηση σε ένα σαφέστερο πλαίσιο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι ακριβώς τις κλίμακες και τα κομβικά γεγονότα της περιόδου. Οπότε ας κάνουμε μαζί μια ανακεφαλαίωση της προϊστορίας:

  • 200.000 χρόνια πριν – Τα παλαιότερα απολιθώματα Homo Sapiens που έχουμε, χρονολογούνται από τότε. Βάσει και άλλων στοιχείων, εκεί τοποθετείται χονδρικά η εμφάνιση του είδους. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Αφρική.
  • 100.000 χρόνια πριν – Τότε εξημερώσαμε τον σκύλο, διαδικασία πολύ σημαντική, αφού επηρέασε και την δικιά μας εξέλιξη πέρα από του σκύλου. Και επειδή μας έδωσε τον υπαστυνόμο Ρεξ.
  • 75.000 χρόνια πριν – Τότε συνέβη η έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα στην Ινδονησία. Αυτή η ιστορία έχει πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέριες, και θα αφιερώσω λίγο χρόνο σε αυτές σ’ ένα επόμενο post. Επίσης, κάπου εδώ (στα 70.000 χρόνια) χρονολογούνται και τα νέα ευρήματα που αναφέρονται στο Nature.
  • 50.000 χρόνια πριν – Τώρα σιγά σιγά, άνθρωπος αρχίζει να φεύγει από την Αφρική. Πρώτα φτάνει στην Εγγύς Ανατολή, και στις επόμενες χιλιετίες τραβάει κατά την Ινδία, την Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Σιβηρία, Αλάσκα, και τις βορειοδυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Καθόλου άσχημα.
  • 25.000 χρόνια πριν – Εποχή παγετώνων, αποικισμός της Αμερικής. Τα δύο γεγονότα συνδέονται πολύ ουσιαστικά. Λόγω των παγετώνων είχε πέσει αρκετά η στάθμη της θάλασσας, και το πιθανότερο είναι πως οι πρώτη άνθρωποι στην Αμερική έφτασαν περπατώντας.
  • 10.000 χρόνια πριν – Ξεκινάει η συστηματική καλλιέργεια της γης, στη Μεσοποταμία, με κριθάρι και σιτάρι. Αρχικά το τρώνε σαν σούπα και φτιάχνουν μπύρα, ύστερα παρασκευάζουν ένα πρώτο είδος ψωμιού. Η μπύρα έχει ιστορική αξία και ως το πρώτο αλκοολούχο ποτό λοιπόν. Beat that, κρασί.
  • 5.500 χρόνια πριν – Επινόηση της γραφής από τους Σουμέριους. Τέλος προϊστορίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι νομίζω καλύτερα να ξέρει κανείς κάτι, παρά να μην ξέρει τίποτα. Και με αυτό στο μυαλό, έκανα κατά την κρίση μου στρογγυλοποιήσεις στα χρόνια, ενώ επίσης παρέλειψα κάποια γεγονότα. Για περισσότερα, συστήνω ανεπιφύλακτα το σχετικό λήμμα της Wikipedia -και την Wikipedia γενικά, εδώ που τα λέμε.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s