Φωτογραφίζοντας τον Ήλιο.

via

via

Αυτές δεν είναι φωτογραφίες τραβηγμένες σε διάφορες ώρες την ίδια μέρα. Δεν πάει από την ανατολή στη δύση ο ήλιος, σβούρες κάνει. Η κάθε φωτογραφία έχει τραβηχτεί διαφορετική μέρα, και διαφορετικό μήνα.

Η Γη δεν έχει σταθερή απόσταση από τον Ήλιο γιατί, όπως έδειξε ο Κέπλερ το 1605, οι τροχιές των πλανητών είναι ελλειπτικές -όχι κυκλικές. Επίσης, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της με έναν ελαφρά στραβό τρόπο. Γι’ αυτό μεγαλώνει-μικραίνει η μέρα, γι’ αυτό έχουμε και εποχές, γι’ αυτό είναι ανάποδες στο νότιο ημισφαίριο. Θα μπορούσα αντί για “περιστρέφεται με έναν ελαφρά στραβό τρόπο” να γράψω πως σε σχέση με το επίπεδο της τροχιάς, ο άξονας ιδιοπεριστροφής της γης έχει κλίση 23 μοιρών, αλλά το σχήμα το δείχνει πολύ καλύτερα (οι σφαίρες και οι αποστάσεις δεν είναι σε κλίμακα).

Αυτές οι κινήσεις λοιπόν, επηρεάζουν και το πώς φαίνεται ο Ήλιος από το σημείο που βρισκόμαστε. Η κάθε μία από τις πάνω φωτογραφίες δείχνει ένα ανάλημμα. Το σχήμα που προκύπτει αν τραβήξει κανείς φωτογραφία τον ήλιο διαφορετικούς μήνες, την ίδια ώρα και από το ίδιο σημείο (και μετά τις βάλεις όλες τη μία πάνω στην άλλη μέσω Photoshop). Η δεύτερη φωτογραφία είναι ακόμα πιο ξεχωριστή, γιατί στις πόζες του ήλιου περιλαμβάνεται και μία έκλειψη. Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, ο (χομπίστας!) φωτογράφος περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθεί εδώ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s