Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Το πέμπτο συνέδριο Σολβέ με θέμα την Κβαντομηχανική, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 1927. Και δες τι κόσμο μάζεψε! Όλη η επιστημονική αφρόκρεμα του 20ου αιώνα (του πρώτου μισού, έστω). Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε στο ίντερνετ αυτή η φωτογραφία λοιπόν. Κάνε και κλικ πάνω της για να τη δεις μεγαλύτερη και να διαβάζονται τα ονόματα κάτω. Μπορείς επίσης και να την κατεβάσεις στον υπολογιστή σου για να τη βάλεις desktop, λέω εγώ τώρα.

Κανονικά είναι ασπρόμαυρη (παρόλο που ως γνωστόν, η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία είχε τραβηχτεί 57 χρόνια νωρίτερα), αλλά τι ωραία που φαίνονται όλοι οι φυσικοί μαζεμένοι και έγχρωμοι. Και οι γραβάτες τους. Και τα καπέλα τους!

Τα ινστιτούτα Σολβέ Φυσικής και Χημείας ήταν τα πρώτα επιστημονικά ιδρύματα που χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από ιδιώτη. Ο Σολβέ, από τον οποίον πήραν το όνομά τους τα ινστιτούτα, ήταν ένας πολύ πλούσιος βιομήχανος χημικών προϊόντων, κυρίως σόδας (ανθρακικού νατρίου). Επειδή ο τρόπος σύνθεσης της ουσίας ήταν δική του επινόηση, ο Σολβέ εκτιμούσε την επιστημονική έρευνα ως μέσο προόδου της επιστήμης και του τεχνολογικού πολιτισμού. Για το σκοπό αυτό έδωσε τα χρήματα για την ίδρυση και λειτουργία των επιστημονικών ιδρυμάτων που φέρουν το όνομά του. Σκοπός των ιδρυμάτων αυτών θα ήταν η οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αφιερωμένων, το καθένα, στη συζήτηση φλεγόντων ερευνητικών θεμάτων της επικαιρότητας μεταξύ των σπουδαιοτέρων επιστημόνων της εποχής.

via

Να εδώ το portfolio της Σουηδέζας που έδωσε χρώμα και σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της Φυσικής. Ανυπομονώ να γίνουν συχνό φαινόμενο τέτοιες επεξεργασίες.

Τέλος, παραθέτω και τον καταπληκτικό διάλογο που έλαβε τότε χώρα μεταξύ Αϊνστάιν και Μπορ:

Einstein, disenchanted with Heisenberg’s uncertainty principle, remarked “God does not play dice”. Bohr replied, “Einstein, stop telling God what to do”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s