Βλαστικά κύτταρα για όλους, εύκολα και γρήγορα.

Και με το για όλους εννοώ “όχι μόνο για τα σημερινά μωρά”. Τα νέα φυσικά είναι εξαιρετικά αισιόδοξα.

Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι οι γονείς των νεογέννητων πληρώνουν έξτρα για να καταψύξουν βλαστικά κύτταρα του μωρού για μελλοντική χρήση, σκέφτηκα ότι ο  άνθρωπος με την ιδέα είναι ατσίδα. Το business model είναι ευφυές: “Με τις σημερινές γνώσεις και τεχνικές, μας είναι άχρηστα τα βλαστικά κύτταρα. Ποιός όμως ξέρει τί θα ανακαλύψει στο μέλλον η επιστήμη; Το μωρό που τώρα ξεκινάει η ζωή του, θα χρειαστεί βλαστικά κύτταρα.”

Ε, φαίνεται πως προτού η επιστήμη ανακαλύψει τί θα κάνει με τα βλαστικά κύτταρα, ανακάλυψε πώς να τα φτιάχνει μόνη της -από δείγμα ούρων.

Λίγο πιο σοβαρά τώρα, δημοσιεύεται στο nature.com το abstract μιας εργασίας, όπου οι ερευνητές κατάφεραν με ικανοποιητικές αποδόσεις να διαφοροποιήσουν κύτταρα που βρίσκονται σε δείγμα ούρων του δότη, και να παραλάβουν βλαστικά κύτταρα. Στο μέλλον θα δούμε καταπληκτικές εφαρμογές, όπως ας πούμε μεταμόσχευση καρδιάς, όπου το μόσχευμα είναι  καρδιά που έχει φτιαχτεί από τα ίδια τα κύτταρα του εγχειριζόμενου. Δηλαδή με μία κίνηση μηδενίζονται τόσο η πιθανότητα να μη βρεθεί δότης, όσο και η πιθανότητα να απορριφθεί το μόσχευμα. Και γράφω μόνο μια ενδεχόμενη εφαρμογή-κράχτη, αλλά είναι πολύ περισσότερες, εξίσου επαναστατικές όλες τους.

Για άλλη μια φορά, το μέλλον φαίνεται λαμπρό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s