Ο Τιτάνας είναι πιο σαν τη Γη απ’ ό,τι νομίζαμε.

Ο Τιτάνας είναι με τεράστια διαφορά ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου (η φωτογραφία τον δείχνει σε κλίμακα). Και ξέραμε εδώ και χρόνια ότι έχει ατμόσφαιρα, καθώς και ότι αυτή αποτελείται από υδρογονάνθρακες. Κυρίως φυσικό αέριο δηλαδή, που όμως στους -178 βαθμούς Κελσίου δεν είναι αέριο. Ο Τιτάνας έχει θάλασσες, και κανονικό καιρό με εποχικές βροχοπτώσεις. Απλά αντί για νερό βρέχει μεθάνιο. Το νερό στους -178 βαθμούς (αυτή είναι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του Τιτάνα) δεν είναι απλά πάγος, είναι σκληρό σα βράχος.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, το σκάφος Cassini της NASA (που ονομάζεται έτσι από τον Ιταλό αστρονόμο του 17ου αιώνα) μπόρεσε να δει μέσα από τα πυκνά σύννεφα της ατμόσφαιρας και συμπλήρωσε μερικά ενδιαφέροντα κομμάτια σε αυτό το παζλ. Μεταξύ άλλων, η NASA δημοσίευσε και αυτή τη φωτογραφία:

Φαίνεται ξεκάθαρα ένα μεγάλο ποτάμι. Είναι 20 φορές μικρότερο από το Νείλο. Και με τα καινούρια στοιχεία, ο Τιτάνας φιλοξενεί το μεγαλύτερο υγρό σύστημα που έχουμε βρει μέχρι στιγμής έξω από τη Γη.

Οργανικά μόρια, υγρό στοιχείο, εποχικοί κύκλοι. Μόνο η χαμηλή θερμοκρασία φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην ανάδυση ζωής και σ’ εκείνη τη γωνιά του ηλιακού μας συστήματος. Από την άλλη μεριά, συνεχώς ανακαλύπτουμε πως η ζωή είναι πολύ πιο ευέλικτη απ’ όσο νομίζαμε.

Ακόμα προτιμάω την εξερεύνηση στην Ευρώπη πάντως.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s