ποιός, τι, πώς, γιατί;

Έχουμε μαζευτεί εδώ, επειδή είμαστε περίεργοι. Όχι με την κουτσομπόλικη έννοια, με την άλλη, την καλή. Ο απλούστερος ορισμός της περιέργειας είναι «η επιθυμία για γνώση», και ως τέτοια είναι μια από τις ευγενέστερες ιδιότητες του εγκεφάλου μας. Είμαστε πολύ περίεργοι εδώ, και πιθανότατα κι εσύ που ήρθες το ίδιο. Πέρασε, πέρασε.

Το blog υπάρχει για δύο λόγους, έναν πρακτικό κι έναν πιο ιδεαλιστικό.

  1. Το να ξέρει κανείς τι σκαρώνει η επιστήμη στις μέρες μας, είναι πολύ χρήσιμο. Δεν γίνεται αλλιώς να νιώσει άνετα στον σύγχρονο κόσμο. Και αν προχωρήσω πέρα απ’ τα ωραία τώρα -αυτοκίνητα, internet, και ψηφιακή αναπαραγωγή μουσικής- έχουμε και τα προβλήματα που προκύπτουν. Γενετικά τροποποιημένα, φαρμακοβιομηχανίες, φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλπ. Προϋπόθεση για μια δημοκρατία, είναι οι σωστά ενημερωμένοι πολίτες, γύρω και από αυτά τα θέματα, όλες αυτές τις ενοχλητικές παρενέργειες της προόδου. Πράγματι πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την επιστήμη. Όμως, ακόμα και αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα, οι λύσεις δεν γίνεται να βρεθούν στην άγνοια. Και έτσι έρχομαι στο δεύτερο:
  2. Για να έχει κανείς μια ικανοποιητική εικόνα των εξελίξεων σε ένα επιστημονικό πεδίο, δεν είναι απαραίτητο να καταλαβαίνει απολύτως την επιστήμη πίσω από αυτές. Στο κάτω κάτω, κανείς δε νιώθει την υποχρέωση να μπορεί να γράψει ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, προκειμένου να μπορεί να εκτιμήσει τον Σεφέρη. Για την ευχάριστη παρακολούθηση μια συμφωνίας του Μπετόβεν, δεν είναι προϋπόθεση η ικανότητα του ακροατή να συνθέτει ισοδύναμα έργα. Συνεχίζοντας την ίδια σκέψη, οποιοσδήποτε μπορεί να εκτιμήσει και να νιώσει ευχαρίστηση μέσα από τα επιτεύγματα της επιστήμης, ακόμα και αν “είναι άσχετος”. Κυρίως, όμως, η επαφή με τον κόσμο της επιστήμης φέρνει μεγάλη αισθητική ικανοποίηση, έμπνευση, εκπλήρωση της έμφυτης επιθυμίας μας να γνωρίζουμε, και μια βαθιά εκτίμηση των υπέροχων δυνατοτήτων και επιτευγμάτων του ανθρώπινου μυαλού.

Σκοπός του blog λοιπόν, είναι η ενημέρωση για όσα συμβαίνουν σε όλους τους τομείς της επιστήμης: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αστρονομία, Τεχνολογία, Πληροφορική, Ψυχολογία, Ιατρική, Περιβάλλον… Εδώ μπορείς να βρεις από το βιντεάκι του ΜΙΤ που χορεύουνε Gangnam Style μέχρι τις καινούριες φωτογραφίες του Curiosity, κι από τα αποτελέσματα ερευνών που μόλις δημοσιεύτηκαν στο Nature, μέχρι παλιότερες έρευνες για ένα θέμα που απασχολεί σήμερα την επικαιρότητα. Ψαχουλεύω τις διαθέσιμες πηγές, online και offline, και προτείνω, σχολιάζω, αναλύω, ενίοτε εξηγώ κιόλας.

Τέλος πιστεύω ότι, όσο παρεξηγησιάρης και να είσαι, θα βρεις τη δύναμη μέσα σου να μου συγχωρέσεις τη χρήση της λέξης επιστήμη που επιλέγω να κάνω. Στα ελληνικά είναι πολύ ευρύτερος όρος από τον αγγλικό science. Αλλά εγώ τον χρησιμοποιώ έτσι, σαν συνώνυμο των «θετικών/φυσικών επιστημών», κυρίως για να γλυτώνω την έξτρα πληκτρολόγηση κάθε φορά. Έχω και άλλα επιχειρήματα, αλλά ας μη βγω από το θέμα.

Καλωσήρθες!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s